Husets historie
Et hus i stadig forandring
Store andelstanker, kongelig dramatik, tyske soldater, juletræsfester og nu en lille eksklusiv restaurant. Forsamlingshuset i Vemb har en lang og broget historie.
Hvad udad tabes, skal indad vindes var et stærkt motto, da Vemb fik sit første forsamlingshus i 1897. Huset blev bygget af frivillige kræfter og finansieret af et privat lån på 1000 kroner. Pengeinstitutterne skulle ikke risikere noget. Lokale foreninger og kulturliv blomstrede, højskoleforstandere samledes her, og i begyndelsen af 1930'erne var huset blevet for småt.
I 1937 blev det nye forsamlingshus på Kjærsvej 3 indviet. Udsmykket af en af samtidens populære kunstnere: Poul Rytter, og med to sale, adskillige mødelokaler, stort køkken og bolig til forpagteren.
Vemb var en livlig stationsby; det var også her folk fra Holstebro tog til, når de skulle i teatret og se de store skuespillere fra Det kongelige Teater turnere. Vemb Forsamlingshus havde en stor scene, plads til 650 teatergæster og fine garderobeforhold til kunstnerne. Det kunne man ikke mønstre i Holstebro dengang.
Barske tider
Under Anden Verdenskrig blev forsamlingshuset taget til tysk tjeneste og tjente som indkvarteringssted for besættelsestropperne. Der blev ført nøje regnskab med, hvilke krigsskader soldaterne forvoldte.
Efter at være sat grundigt og nødvendigt i stand genopstod Vemb Forsamlingshus efter krigen som kulturelt samlingssted i byen - både for private sammenkomster, store fælles højtidsfester og megen mødeaktivitet.
Først i 1980'erne kradsede krisen over det meste af Danmark, også i Vemb Forsamlingshus; forpagterne blev kun kort, og aktiviteterne blev færre. I 2002 kom huset på private hænder, da to lokale håndværksmestre købte det og bekostede endnu en istandsættelse.
Eksklusiv restaurant
Hanne-Mette Jensen købte hele ejendommen i sensommeren 2008 og har brugt tiden frem til nu på at holde driften af huset i gang, både med banko, selskaber og sammenkomster, mens hun byggede om. Dels har huset fået et nyt funktionelt anretter- og opvaskerum, dels er lille sal nedlagt og første sal totalt bygget om til en to etagers bolig for Hanne-Mette Jensen og hendes familie. Boligen er dog ikke mere privat, end at det store lyse spisekøkken i stueetagen også fungerer som restaurant, når Hanne-Mette Jensen kræser for mindre selskaber med større aftenmenuer.
Vemb Kultur- og Forsamlingshus fungerer nu som nøglehus, hvor lejeren selv står for opdækning, madlavning og oprydning, som alt-inklusive restaurant - og alle tænkelige kombinationer derimellem.
Også i sit private køkken dyrker Hanne-Mette Jensen sin lidenskab for lækker mad lavet fra bunden og helst af lokale, økologiske råvarer. Uanset om det er familien eller betalende gæster, der sidder om hjemmets store, sorte spisebord.
Flere historier søges
Hanne-Mette Jensen samler på al den viden, hun kan finde og få om Vemb Forsamlingshus. Hvis du ligger inde
med gamle gæstebøger, et program fra en teaterforestilling eller
den omrejsende biograf, eller har du et særligt minde om huset, du gerne vil dele, så kontakt Hanne-Mette Jensen.